Подари цвете… но в епруветка.

Рождeни дни, имени дни, сватби, кръщенета, Първи учебен ден, Ден на жената, Свети Валентин… Цветята са се превърнали, сякаш, в задължителен и подразбиращ се елемент.

Обаче красотата изисква жертви. Всички тези букети, които получаваме или подаряваме, живееят едва по няколко дни. За да бъде създадем букетът, животът на цветето бива прекъснат. И това изобщо не е единствената жертва в случая.

Всички знаем как търсенето на цвеята се засилва многократно в дни като 14 февруари, 8 март, 15 септември. И изкуственото повишаване на цените е най-малкия проблем. За да успеят да отговорят на търсенето, търговците обикновенно продават цветя, внесени от други държави. САЩ например, внася цветя от Колумбия, Шри Ланка и други латиноамерикански държави, а Европа – от Кения и екваториална Африка.  

Какво му е лошото на това да внасяш цветя?

За да успеят да отговорят на търсенето, производителите произвеждат огромен обем цветя. Те се отглеждат в големи парници с индустриални размери. След това, тези цветя пътуват по хиляди, дори десетки хиляди километри, в специални хладилни витрини. Това генерира отпечатък от стотици хиляди тонове въглероден диоксид. Само през 2018г. цветята за Свети Валентин, отгледани в Колумбия и пренесени до летища в САЩ, са произвели около 360 000 метрични тона CO2 –количество, което около 78 000 автомобила в движение биха произвели за цяла една година.

“Цвете в епруветка”.

Промяната е въжмона. Винаги. Това докозват млади български учени със своя биотехнологичен стартъп “Цвете в епруветка”. Това е една алтернатива. Една малка крачка към това да си подаряваме красота, която изисква по-малко жертви. В лабораторната практика цветът е приет като нежелан ефект в епруветката и се отстранява. Петър Нефтелимов и Йоана Ушакова, обаче, целят точно обратното – растението да цъфти в епруветката.

“Цвете в епруветка” е джобно бижу, което може да живее повече от 2 месеца само на любов. Достатъчно е да му осигурите непряка слънчева светлина и температура около 22-24 градуса. В епруветката има гелче, което е специално създадена хранителна среда и съдържа всички необходими елементи и хормони. С всяко цвете, получавате QR код върху кутийка или стикер, водещ към инструкциите за безусловна любов.

Освен да подарят красота, младите учени имат и своя ясна мисия. В дългосрочен план, техния проект цели намаляването на обработваемите площи за рязан цвят, които могат да се използват за изхранване на населението. С всяко закупено цвете, подкрепяте и науката в България.

Как да се сдобиете с вашето “Цвете в епруветка”?

Засега цветята се продават само онлайн и можете да ги поръчате от сайта на проекта. Вече сетихте ли се за специален повод, за който да го подарите на свой близък или приятел? Не е нужно да чакате до последния момент. Може да направите своята поръчка още сега, като в отделеното за целта поле, посочите желаната от вас дата за доставка.

P.S.: С код RO15 получавате и 15% отстъпка. 🌺

Вземи науката в ръцете си!

You Might Also Like

Leave a Reply