Вдъхнови се [1]: Соня Сурталова

Здравейте, прекрасни хора! Честита нова година! 

Ето я и първата статия за 2022. Тази година планирам да бъда тук често: понякога с полезни и интересни статии, друг път с леки и забавни четива, а защо не и с по нещо вдъхновяващо и мотивиращо от време на време (зависи от настроението и от това, кой близнак се е събудил 🤷🏿‍♀️ – зная, че ще ме приемете във всяка моя същност и емоция, и ви благодаря от сърце за това❤️) 

Искаше ми се да започна годината с нещо по-специално. И какво реших? Ами, реших да започна годината с гост. В първата статия за 2022 година, давам думата на друг. На човек, когото аз наистина обичам да слушам и знам, че и вие ще харесате! 

Планирам тези статии да станат традиция. Тази година ми се ще да ви говоря много! Ни ми се иска и да слушам повече, затова често ще си каня интересни гости – млади творци и вдъхновители. Днес говори Соня Сурталова, млад моден дизайнер с блестящо бъдеще! Тя е позитивна, пълна с идеи и енергия, разговорите с нея винаги усмихват. Говорим си за устойчивата мода, вдъхновението и за това как се раждат мечтите. 

Насладете се!  

Преди да започнем с въпросите, би ли се представила с няколко думи?

Казвам се Соня Сурталова и се занимавам професионално с моден дизайн и технология на облеклото, а през последните години все по-задълбочено се интересувам от устойчива мода, рециклиране на материи и отпечатъка, който модата оставя върху планетата. 

Как се зароди интересът ти към модата?

Първите ми спомени са още от ранна детска възраст, когато тормозех всички около себе си – приятели, баби, дядовци, роднини – с молби да ги обличам. Или по-скоро да създавам визии – дали ще бъде с чаршаф, дали с одеало – все с неща, които имат друга първоначална функция.

По-професионално насочен интерес към модата се зароди в мен, когато бях на около 18 години. Майка ми се е занимавала с шиене, нейната баба също, така че донякъде, може би при нас се е предала тази страст към изработката на дрехи, към това тази изработка да е направена добре, към начините на изработка, видовете технологии и как те са се променяли през поколенията. Това е нещо, което не мога да обясня, то ме кара да горя отвътре! 

Винаги съм имала интерес към по-нестандартни визии. Интерес не просто да ги облека върху себе си – и това, разбира се – но и да ги създам по някакъв начин.  В началото изобщо не съм го мислила от професионална гледна точка. Просто експериментирах с търсене на друга функция на конкретната дреха: ако е риза, например, как да я преметна или да я сложа така, че да стои по друг начин. И в един момент това влечение естествено доведе до нуждата да знам как се случва всичко, откъде започват нещата. Научих се да шия преди университета благодарение на майка си. 

Модно ревю на улицата. Тоалети, представени от млад дизайнер, облечен в черна блуза, розова пола и мрежест чорпогащник, на импорвизирана сцена на градска улица.

Разкажи ни за първия си моден проект? Коя беше първата дреха, която изработи? 

Много мил въпрос.  Благодаря за него. Първият ми по – съзнателен моден проект беше балната ми рокля – звучи като клише, но е факт. Тя беше по мой дизайн, но тогава времето ме притискаше и се доверих на професионален шивач. Това, с което аз допринесох за изработката ѝ са перата. Роклята имаше пера, които не можех да намеря в цвета, в който държах да бъдат. Бях си намерила плат, който ми харесва в конкретна гама, но не успях да намеря пера в същия цвят. И заедно с майка ми, багрихме вкъщи въпросните пера с боя за коса, което беше и доста готино преживяване. 

Пазиш ли тази рокля все още за късмет и вдъхновение?

Да, пазя роклята. Много пъти съм искала да я дам за благотворителност, но просто я приемам като посока, като път и дарявам други дрехи, но нея все още я пазя заради голямата сантиментална стойност, която има за мен. 

Казват, че в рецептата за успех, талантът е само малък процент. Според теб когато говорим за мога, кое е по-важно – талантът или упоритостта?

Със сигурност е нужна много упоритост. Няма как да си успешен без много работа. Талантът е прекрасно нещо, но във всяка сфера има една основа от знания и умения, без които е трудно да процъфтиш.

Младо момиче с екстравагантна бежова рокля, плитки, черна шапка федора и черни боти, обляно от слънцето, позира пред каменна стена.

Да се върнем към устойчивата мода. Как се заради твоят интерес към точно този тип мода? И начин на живот, може би?

Още докато учех, в часовете в Нов български университет, сме наблягали на преизползването на материи и стари вещи, а обучението ми в IED Madrid (Istituto Europeo di Design) запали още по-силно интереса ми към устойчивата мода и надгради знанията с по-задълбочена информация относно процесите на рециклиране, доколко са трудоемки, рентабилни и адекватни към днешна дата. Както и с различни експерименти, разбира се.

Напоследък интересът към опазване на околната среда и устойчивост расте, определено, което само може да ни радва! Но когато става дума за мода, сякаш все още има доста предразсъдъци, на голяма част от потребителите им е трудно да сложат “мода” и “устойчивост” в едно изречение. На какво смяташ, че се дължи това?

Със сигурност до голяма степен се дължи на много нелоялни практики, които опорочиха модната индустрия през последните години – всъщност това е започнало много по-назад във времето, за съжаление – но последните 10 години, поне според моята перспектива и практика, се наблюдава бум в това отношение. Като цяло смятам, че е необходима повече информираност по темата, но е необходимо и желание от страна на потребителя да научи и след това да прилага наученото. 

Важно е, както във всяко друго нещо, да не се изпада в крайност. Аз съм на принципа малка стъпка днес, малка утре. Ние не можем коренно да променим нещата за миг, от днес за утре, щракваме с пръсти и готово. Не, въпросът е в ежедневието си, да правиш информиран, съзнателен избор. Това се отнася за всяка сфера на живота – когато си купуваш козметика, когато отидеш да си вземеш кафе или избираш къде да отидеш да хапнеш. Ти всъщност подкрепяш нещо, подкрепяш голяма група от хора, които стоят зад продукта, който избираш, назад по веригата. 

Какви са твоите практически съвети за начинаещи в устойчивата мода? Какво би могъл да направи всеки от нас, още утре например, като първа крачка в тази посока?

Да мисли на кого дава парите си! Тоест, ако един бранд има недобри практики към служителите си и към всички партньори, с които работи, да не говорим към самото производство като процес, и към продукта, който предлага, защо да го подкрепяме реално? Ние имаме даден бюджет, който искаме да отиде за нещо, но ние не просто купуваме, ние подкрепяме с покупката си цялата организация, която стои зад продукта. Моят съвет към потребителите е да правят информиран и съзнателен избор при покупката на дрехи и аксесоари. Като за начало – да проучват фирмите, от които пазаруват. 

Следващият съвет е да избират внимателно материите, които купуват. Да, естествените материи са по-скъпа инвестиция, не са бюджетни, но тук дългосрочният план изиграва голяма роля, защото когато си купиш нещо по-качествено, нещо от естествена материя, то ще издържи с години. Когато си вземеш нещо и си кажеш “Е, к’во пък. То сега е на разпродажба, 10лв. е, какво като го сложа три пъти?!” Е да де, ама колко пъти ще си купиш така нещо за по 10лв. и ще го изхвърлиш? Много? Какво се случва в дългосрочен план? Първо генерираш едно огромно количество боклук, второ не можеш да се насладиш на покупките достатъчно дълго и да ги износиш с кеф. 

Друг съвет – пазарувайте в магазини втора употреба! Те не са нещо срамно! Да, не винаги има точния размер или точната находка, която ви трябва, но нищо не пречи да хвърляме по един поглед, нали? Пазаруването в магазини втора употреба може да ни даде една уникална визия, която със сигурност никой друг няма да има, пък и да ни излезе доста бюджетно. 

И последният съвет – разровете се в гардеробите на майки, бащи, баби, дядовци – наистина могат да се намерят уникални неща, които са супер качествени и от страхотни материи. Отново никой няма да има подобни дрехи. А и така ще носите история върху себе си. 

Как устойчивостта присъства в твоето творчество? Когато създаваш една дреха, имаш ли собствени правила, с които не правиш компромис?

Не правя компромис с качеството на изработка! 

Спомена също и за преизползване на материи и стари вещи. Разкажи ни за някой/някои от твоите проекти с преизползвани материи и вещи?

Скоро представих точно една такава дреха! Зад идеята на колекцията стоеше преизползването на стари дънкови дрехи. Тази по-абстрактна рокля засяга пряко темата за устойчивост, тя е ясен пример как може да се даде нов живот на стара дреха. В случая аз съм преизползвала няколко чифта дънки, давайки им нов живот, обагрила съм ги ръчно, а самата дреха може да се носи по два различни начина. 

Звучи супер интересно! Предполагам , че с проектите е като с децата, всички са ти скъпи, но все пак имаш ли си любим свой проект?

Ами трудно ми е да посоча един конкретен. Всеки носи различна емоция, заряд и трудости, които надграждат уменията на човек в последствие. Вярвам, че всеки път предстои нещо по-интересно! 

Напълно съм съгласна! Сигурна съм, че подготвяш много нови интересни проекти! Ще ни загатнеш ли поне мъничко за иненадите, които ни готвиш?

Работя по няколко идеи, които засега ще запазя в тайна, но обещавам в точното време да научат първи читателите ни тук!

Нямаме търпение! Какво е модата за теб в три думи?

Любов, страст, смисъл. 

Каква е Соня Сурталова в три думи?

Упорита, работлива, напориста. 

Какво ще пожелаеш на нашите читатели?

Да следват мечтите си! ❤️ Колкото и неясно или невъзможно да изглежда понякога това, за което мечтаят. Да следват мечтите си!

You Might Also Like

Leave a Reply