Self-love handbook

Момиче, облечено в черни дреьи, с дантелено черно бельо, лежи на леглото, покрило част от лицето си с ръка.

Self-love handbook, a.k.a. какво да правим, когато имаме гаден ден.

Всички имаме моменти, в които не се харесваме особено. Обаче, след доста дни, прекарани в мрънкане и самосъжаление (не се гордея с това!), започвам да осъзнавам, че съвсем малко усилие от моя страна е напълно достатъчно, за да се почувствам отново себе си: щастлива, уверена, вдъхновена. 🦄 ⁣

Ето го и моят “I love me” наръчник, или иначе казано, какво да направиш, когато не се харесваш особено:

✅ Раздвижи се! Без значение дали ще отидеш да потичаш, ще тренираш или ще танцуваш. Просто се раздвижи! ⁣

✅ Излез от вкъщи! Направи си кратка разходка, отиди сред природата или в любимо кафене. Може просто да поседнеш и да наблюдаваш света около теб. А можеш и да си сложиш слушалки, да си пуснеш любимата музика или някой интересен подкаст, или аудио книга.

✅ Почисти! Ако наистина нямаш желание или сили да излезеш, то тогава можеш да се заемеш с домакинските задължения. Всяко едно би свършило работа! Започни да чистиш, подреждаш, готвиш.. Каквото и да е. И се съсредоточи върху онова, което правиш. Ще мислиш за смисъла на живота си по-късно! Сега просто сготви супата, дето си решила да сготвиш! ⁣

✅ Поглези си! Вземи си дълъг душ, остани сама с шума на водата или пък с някой любим плейлист. Направи си маска, използвай всички възможни козметични продукти, които харесваш и имаш под ръка. Защо ли? Защото в моментите, в които ти е нужна любов, най-правилният източник, който може да ти я даде, си ти самият! ⁣

✅ Отдай се на любимото си хоби! Рисувай, чети, снимай, твори… Да знам, че когато ти е криво, хич не ти се иска да отметнеш одеялото и да станеш от дивана. Знам, че се съмняваш във възможностите, таланта и уменията си. И какво от това? Въпреки това стани и се захвани с онова, което обичаш. Няма и да усетиш как след няколко минути страстта към хобито ти ще е изместила всеки страх или съмнение.

Във втората част на наръчника споделям моите съвети какво да НЕ правиш, в дните, в които се харесваш, ама не съвсем…


✅ ⁣Не оставай в леглото! Или на дивана, или на пода, или на онзи стол до прозореца. Изобщо не оставяй на едно място! Одеалното е едно от най-сигурните убежища, когато изпитваме неувереност или страх. Толкова е изкушаващо просто да останеш свит на кълбо в топлата му прегръдка… Но недей да го правиш!

✅ ⁣Не се насилвай да работиш/учиш! Дори да го направиш, едва ли ще си супер продуктивна. По-добре разчисти вкъщи, например. Ако се притиснеш да учиш или да отметнеш малко работа, има голяма вероярност само да се почувстваш още по-зле, ако резултата не оправдае очакванията ти. Затова си дай малко време. Опитай с някой от съветите в предишния пост и след като презаредиш се върни към работата/ученето.

✅ ⁣Недей да видиш в социалните мрежи! Недей да скролвай, да гледаш чужди снимки, сторита, влогове… Не се сравнявай с другите. Висенето в социалните мрежи, където всички показват основно хубавата част от живота и ежедневието си, само би подсилило негативните чувства в такъв момент. Затова просто си подари малко време офлайн.

И най-важното, не забравяй, че всички имаме такива дни! Просто предпочитаме да не говорим за тях. “Най-тъмно е преди зазоряване”. Пак ще се почувстваш специална и вдъхновена. Просто дишай. И си дай малко време! <3

Надявам се някои от тези съвети да помогне и на теб! Ако пък имаш други тайни трикове, които ти помагат да си върнеш мотивацията, ще се радвам да ги споделиш в коментарите!

You Might Also Like

Leave a Reply